Psykisk arbejdsmiljø
For jer, der ønsker at skabe en arbejdsplads, hvor trivsel er fundamentet for gode resultater
Et sundt psykisk arbejdsmiljø er afgørende for medarbejdernes trivsel og virksomhedens succes
Når medarbejdere føler sig trygge, respekterede og værdsatte, øges deres engagement og produktivitet. Et positivt psykisk arbejdsmiljø indebærer klare kommunikationslinjer, støtte fra ledelsen og mulighed for at deltage i beslutningsprocesser. Det er også afgørende at anerkende og håndtere stressfaktorer som høje arbejdsbelastninger og konflikter. Regelmæssig feedback, muligheder for faglig udvikling, og en kultur der fremmer balance mellem arbejde og fritid, bidrager bl.a. til at styrke det psykiske arbejdsmiljø.
Et vedvarende sundt psykisk arbejdsmiljø kræver, at vi finder vi ind til roden af udfordringerne. Det giver jer det bedste grundlag for at udvikle en sund organisation. Vi arbejder med at implementere nye strategier, som I kan bruge igen og igen og dermed ruster alle til at håndtere lignede situationer, der måtte komme i fremtiden.
Hvad kan jeg hjælpe med?
Med min erfaring inden for psykisk arbejdsmiljø skaber jeg et læringsrum, hvor alle kan føle sig trygge.
-
Arbejdsrelateret stress
Arbejdsrelateret stress opstår, når kravene på jobbet overstiger medarbejderens evne til at håndtere dem. Det kan føre til udmattelse, nedsat effektivitet, fejl i opgaveløsningen og sundhedsproblemer. Effektiv stresshåndtering indebærer identificering af stressfaktorer, forbedring af arbejdsforhold og implementering af sunde copingstrategier for at sikre trivsel og produktivitet.
-
Konflikthåndtering
Effektiv konflikthåndtering indebærer at identificere årsagen til konflikten, kommunikere åbent og respektfuldt og finde fælles løsninger. Det handler om at forstå forskellige perspektiver, reducere spændinger og genopbygge tillid. Gode konfliktløsningsevner fremmer samarbejde, forbedrer arbejdsmiljøet og skaber en mere produktiv og harmonisk arbejdsplads.
-
Mobning
Mobning er et problem både for den, som bliver mobbet, og for arbejdspladsen og de kolleger, som er vidner til mobning. Ca. 12% af de, der arbejder i Danmark, har oplevet sig udsat for mobning i løbet af et år, viser tal fra det Nationale center for arbejdsmiljø. Alle arbejdspladser har pligt til at forebygge mobning, men for mange kan det være svært at vide præcis, hvad der skal til for at skabe en kultur på arbejdspladsen, hvor konflikter løses konstruktivt, og hvor mobning ikke forekommer - det kan jeg hjælpe jer med.
-
Kommunikation
God kommunikation på arbejdspladsen er afgørende for samarbejde og effektivitet. Det indebærer klar og respektfuld udveksling af information, aktiv lytning og konstruktiv feedback. Effektiv kommunikation fremmer forståelse, reducerer misforståelser og skaber et positivt arbejdsmiljø, hvor alle medarbejdere føler sig hørt og værdsat.
-
At opbygge en positiv kultur
At opbygge en positiv kultur på arbejdspladsen kræver engagement og lederskab. Det indebærer at fremme respekt, anerkendelse og samarbejde blandt medarbejdere. En positiv kultur styrker moral, øger produktivitet og skaber et miljø, hvor alle trives og bidrager optimalt. Investering i relationer og fælles værdier er nøglen til succes.
-
Psykisk førstehjælp
Arbejder dine medarbejdere i en hverdag, hvor de er i risiko for at opleve traumatiske hændelser, såsom vold, overfald eller chikane? Så kan et kursus i psykisk førstehjælp være en god investering for at forebygge eftervirkningerne. Undersøgelser viser, at en af de mest afgørende faktorer for, hvor meget en traumatisk hændelse sætter sig, er, om man oplever sig alene i det og ikke oplever den rette støtte og forståelse fra personerne omkring sig.
Jeg skræddersyer forløbet til jer
Uforpligtende møde
Når vi mødes første gang, hører jeg om jeres udfordringer og de bevægelsesmønstre, I har. Mødet foregår i jeres virksomhed eller hos mig efter jeres ønske.
Skræddersyet løsning
Hvis vi vurderer, at jeg er den rigtige til at hjælpe jer, udvikler jeg det forløb, som matcher jeres behov og ønsker. Sammen planlægger vi, hvor og hvornår forløbet skal sættes i gang.
Evaluering
Når vi er færdige med forløbet, mødes vi og evaluerer det forløb, vi sammen har været igennem. Vi vurderer, om vi nåede i mål, og hvordan virksomheden på egen hånd sikrer, at det gode arbejdsmiljø fortsætter.
Stine Hedegaard Horsevad
Med stor erfaring som erhvervspsykolog har jeg en dybdegående forståelse af de komplekse dynamikker, der påvirker trivsel på arbejdspladsen. Jeg har arbejdet med et bredt spektrum af organisationer for at identificere og håndtere stressfaktorer, forbedre kommunikation og fremme en positiv kultur.
Jeg bruger evidensbaserede metoder til at implementere varige forbedringer, som styrker både individuel og organisatorisk sundhed. Min tilgang er empatisk og målrettet, og jeg forfølger den bedst mulige proces i tæt samarbejde med jer.